• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Hon hotas för arbete med invandrarkvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Sundsvall delade idag ut medaljer till åtta nominerade personer som gjort förtjänstfulla insatser för samhället. En av pristagarna kände sig tvingad att vara anonym med anledning av att hon blivit hotad för sitt arbete med att hjälpa kvinnor från andra kulturer.

Polischefen Josef Wiklund i Sundsvall delade ut Förtjänstmedaljer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete vid en ceremoni i polishuset idag. Bland pristagarna finns en kvinna med bakgrund i Somalia som hjälpt andra invandrarkvinnor att hitta till ett fritt och aktivt liv.

– Jag hjälper många föräldrar med att barnen ska få göra olika aktiviteter, som att spela fotboll, få läxhjälp och ha kontakter med lärare, berättar kvinnan.

Medaljens baksida

Men medaljen har en baksida, kvinnans arbete har inte uppskattats av alla och hon har en hotbild över sig och har därför valt att vara anonym.

– Jag är lite rädd, säger hon.

Linda Karlsson från Kvinnoforum Sadaka ger en skrämmande bild av situationen:

– Det kan vara allt från muntliga till anonyma hot där man talar om vad man ska göra med henne om hon inte rättar sig efter det de högre personerna tycker, förklarar hon.

Hot om våld

SVT: Handlar det om regelrätta hot om våld?

– Så kan det vara, säger Linda Karlsson och berättar om det man haft synpunkter på när det gäller den somaliska kvinnans arbete:

– Det kan vara att kvinnor inte ska vara så självständiga som hon är och att man inte ska sticka ut hakan på det här viset, det finns ramar att rätta sig till.

SVT: Pratar vi då om den kultur hon kommer ifrån?

– Den kulturen men även andra kulturer, menar Linda Karlsson.

Polischefen reagerade

Närpolischefen Josef Wiklund reagerar starkt på uppgifterna:

– Det är förskräckligt och oroande är att jag inte tror att vi är ensamma om det här i det område där hon verkar utan det är en samhällstendens som jag tycker mig se runt om i landet, säger han.

Kvinnans historia är inte polisanmäld men Josef Wiklund tycker att det finns anledning för polisen i Sundsvall att titta närmare på det som hänt.

– Ja, absolut. Jag kommer att välkomna att hon kommer till oss och får träffa någon av os för att prata om de risker och hot som hon kanske möter i sitt arbete för det är inte acceptabelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer