Hon hyr ut sin man – och andra av traktens bybor

Publicerad

Maria Molin Södberg och Rebecca Molin satt många kvällar vid köksbordet och pratade om vilket fantastiskt liv de lever i västra Medelpad – ett liv på landsbygden som är okänt för många.

Resultatet blev en affärsidé om hur de ska sälja lokalt producerad turism.

– Vår tanke är att vi ska sälja hela den svenska landsbygden, säger Maria Molin Söderberg.

Hon och Rebecca Molin bor i Torps Viken, på södra sidan om Ljungan i närheten av Ljungaverk. Från gårdsplanen på Marias vita gård ser man ut över älven. En timmerbil kör förbi, annars råder lugnet.

Affärsidén som de håller på att sjösätta är att ”hyra ut en lokalbo”. De vänder sig framför allt til utländska turister, personer som söker unika upplevelser. Till exempel känna på lite av livet är i Sverige, utanför de stora allfartsvägarna och de traditionella turistmålen.

– Vi uppmuntrar de som bor här, de som bor på landsbygden, att erbjuda det som de tycker bäst om att göra. Då är man oftast bra på det och kan lära ut till dem som kanske inte kan, säger Maria Molin Söderberg.

Produkterna varierar med andra ord, men alla tar avsstamp i livet i glesbygden. Fiske, stå upp paddling, golfrunda med kommunalrådet, en tur med en ”gamm-Volvo”. Möjligheterna är förstås många, det unika är att köparen får med sig en lokalbo som guide.

– Det är lokalborna som sätter själva vad de vill erbjuda. Det är väldigt fritt och det är så vi vill ha det, säger Maria Molin Söderberg.

Affärsidén är i sig är inte unik. Internationellt finns andra företag som säljer liknande tjänster, ”rent a local” som det heter på engelska. Däremot verkar Maria och Rebecca tämligen ensamma i Sverige om sitt upplägg.

Hittills har byborna i deras egen hemtrakt vid Ljungan, bland annat Marias egen man, Dick Söderberg, tagit emot grupper från Ukraina, Kina och Schweiz.

– Vi vet att det här finns utomlands. I Spanien finns det till exempel, och de har över hela världen och någon enstaka lokalbo i Stockholm. Men det finns ingen med inriktning mot den svenska landsbygden, som vi tycker är det äkta Sverige, säger Maria Molin Söderberg.

Planen är att utvidga verksamheten i andra delar av Norrland, till att börja med. Intresse finns redan från lokalbor i Lycksele och Sollefteå om att samarbeta.

Nästa steg blir att ändra bolagsform.

– Idag har vi handelsbolag, men vi ska bilda aktiebolag. Sedan ska vi ta fram ett koncept för hur man etablerar det här på andra ställen. Det som är viktigt idag är att vi känner alla lokalbor. Det gör ju att vi kan kvalitetssäkra. Det måste vi ha någon som kan säkerställa även när det gäller andra lokalbor, säger Maria Molin Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.