Hon sparar stamceller för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Att spara sina barns stamceller är allt vanligare utomlands och nu också möjligt i Västernorrland, men samtidigt helt onödigt enligt experter. Trots det har Xiaojing Wang i Härnösand valt att spara stamceller.

Xiaojing Wang, som ursprungligen kommer från Kina, driver en restaurang i Härnösand. Om allt går enligt planerna ska hon föda sitt andra barn den 24 december och i samband med förlossningen ska blod från navelsträngen samlas in och sparas i en privat stamcellsbank.

– Det är ungefär som att skaffa en försäkring  och att spara stamceller har blivit populärt i Kina, när min syster fick sitt andra barn där rekommenderade läkaren henne att spara spara stamceller, så jag tänker också göra det, berättar hon.

Stamcellsforskning

Sparas i tjugo år

Xiaojing fick kontakt med företaget Cellaviva via sjukvårdspersonal i Västernorrland och har köpt företagets paket för 25 000 kronor med provtagningsutrustning och garanterat sparande av stamceller i 20 år.

– Jag tycker att det är viktigt eftersom stamceller kan komma att användas för att bota sjukdomar, i framtiden kanske även cancer, så jag tycker att det är bäst att spara för hela familjen, menar Xiaojing och förklarar att det kanske inte är just hennes son som kan komma att behöva cellerna, utan någon annan släkting.

”Geschäft”

Samtidigt menar Sveriges främsta expert på området, Anders Fasth som är professor i imunologiska sjukdomar och medicinskt ansvarig för Nationella navelsträngsblodbanken, att sparandet är helt meningslöst och att föräldrarna blir lurade.

– Jag anser nog att man idag får kalla det för geschäft, det är att lura de som samlar in att tro att det ska användas, du betalar 25 000 kronor för något man idag inte kan se något användningsområde för, säger Anders Fasth.

Inget stort användningsområde

På Cellavivas hemsida beskrivs insamlandet av stamceller från navelsträngsblod som något man bara får en chans till i livet och att cellerna kan vara ovärderliga i framtiden men företagets VD tycker inte att man vilseleder någon.

– Vi vill verkligen trycka på att användningsområdet för barnet själv inte är särskilt stort, det är en förhoppning om att det kommer att komma nya behandlingsformer och att det utvecklar sig inom stamcellsterapin, som är anledningen att man köper den här tjänsten, säger Mathias Svahn, VD på Cellaviva.

– På ett sätt lovar man ingenting men samtidigt skriver man på ett sätt som förför de blivande föräldrarna, de kan inte se vad som fattas i informationen från företaget, säger Anders Fasth.

Står fast

Men trots experternas varningar står Xiaojing Wang i Härnösand fast vid sitt beslut om att spara stamceller:

– Jag förstår att en del ser det här som ett kommersiellt beteende men jag gör det för att vi ska få ett bra liv i framtiden, så för mig är det viktigt, säger hon. 

Vad är stamceller?

Stamceller är ospecialiserade celler som kan genomgå ett obegränsat antal celldelningar och har förmågan att utvecklas till olika celltyper. Stamceller är ursprunget till alla celler i kroppen. Genom delning ger stamceller upphov till nya stamceller. De utvecklas till alla typer av celler som finns i kroppen.Källa: Genetiknämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stamcellsforskning

Mer i ämnet