Hör Elin berätta om dödshoten

Uppdaterad
Publicerad
Elin Nilsson (M), ung kommun- och regionpolitiker från Sundsvall, kan utan betänketid återge en lång rad hot- och hatbudskap hon utsatts för under flera års tid. Hör henne läsa upp dem inför SVTs kamera.

Hot och trakasserier mot politiker blir ett allt större demokratiproblem, har SVT berättat om i veckan.

Många lämnar politiken på grund av hat och hot, framför allt unga förtroendevalda.

25-åriga kommun- och regionpolitikern Elin Nilsson som aldrig varit rädd för att ge sig in i debatten i olika frågor har i flera år blivit utsatt för både förföljelse och rena dödshot. Många av dem kan hon rabbla utantill.

”Det sätter sig hos en”

– Eftersom jag kommer ihåg så många av dem så visar ju det att sånt här sätter sig hos en, mer än man tror, säger Elin Nilsson.

– Det är viktigt att man inte börjar analysera sig själv, att det är en själv det är fel på och att det är en själv som är orsaken till att man får de här meddelandena. Ingen ska behöva höra eller läsa att man borde bli våldtagen för att man uttrycker en politisk åsikt, fortsätter hon.

Hör hela hennes berättelse i vår 18.30-sändning i kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet