• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde i Uddevalla med kraftig rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ladda Kruangram och dottern Mona på taket till det brinnande huset Foto: Ur räddningstjänstens rapport

Hon var beredd att hoppa från taket på brinnande femvåningshuset i Ånge

Publicerad

Branden i ett femvåningshus i Ånge förra hösten där en person omkom hade kunnat undvikas om signalerna om tidigare bränder i huset hanterats på annat sätt. I Ånge kom Ladda Kruangram och hennes dotter Mona undan branden med blotta förskräckelsen. Vi följde med Ladda och Mona när de för första gången återvände till huset för att hämta sina tillhörigheter.

Att människor med riskbeteende får hållas orsakar många dödsbränder. Det konstaterar räddningstjänsten Medelpad i en rapport. Och så var fallet även i samband med dödsbranden i ett femvåningshus i Ånge i höstas.

– Där hade man kunnat gjort något i förebyggande syfte, konstaterar Mattias Andersson vid räddningstjänsten i Medelpad.

En person omkom

En person omkom i branden men det hade kunnat sluta ännu värre. Ladda Kruangram stod med sin dotter Mona på taket till det brinnande femvåningshuset i Ånge och var beredd att hoppa men räddades med hjälp av en stegbil i sista sekunden.

– Jag ville inte dö däruppe, säger hon.

I videon ovan följer vi med Ladda och Mona när de för första gången är tillbaka i huset för att hämta sina tillhörigheter.

Inte första gången det brann

Räddningstjänsten misstänker att branden startade på en spis och det var inte första gången det brann i lägenheten.

Även när socialtjänsten, hemtjänsten eller räddningstjänsten är medvetna om den här typen av problem tycks informationen om människor med riskbeteende falla mellan stolarna. Räddningstjänsten ser hur återkommande dödsbränder följer ett liknande mönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias från räddningstjänsten: ”Hade i förebyggande syfte kunnat göra någonting”

Brandskydd mot den enskildes vilja

Installation av automatiska brandlarm, spisvakter och portabla sprinklers där man sett att det finns risker skulle hindra bränder och Räddningstjänsten i Medelpad går så långt att man kan tänka sig regler som gör att den typen av åtgärder kan ske mot den enskildes vilja.

Glad att de lever

Nu hoppas Mattias Andersson att ångebranden ska väcka frågan om hur riskbeteende ska hanteras samtidigt som Ladda Kruangram och Mona får bära med sig skräckupplevelsen från taket på det brinnande huset.

– Men jag är glad att vi lever, säger Ladda Kruangram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet