Regionen testkapacitet är underutnyttjad. Bara en bråkdel av möjliga 1 400 i veckan utnyttjas.

Testerna utökas i regionen – väcker hopp om fler tester av hemtjänstpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Testerna av covid-19 har gått på halvfart i Västernorrland. Trots en kapacitet på 1 400 tester i veckan har det genomförts mindre än hälften, uppger smittskyddsläkaren Hans Boman.

Nu ska provtagningarna utökas och det har ökat hoppet att hemtjänstens personal ska komma i fråga...

Annika Backström som är förvaltningsdirektör och chef för hemtjänsten i Sundsvall har förväntningen att testningen av hennes personal ska komma igång.

– Det har inte tagits prover bland personalen i någon större omfattning och vi har blivit lovade att även hemtjänstpersonal ska prioriteras. Det vore bra ur många anspekter, säger hon.

Coronaviruset i Västernorrland

Bara vid symptom

Smittskyddsläkaren Hans Boman bekräftar att vårdpersonalen kommer att prioriteras nu när provtagningen i länet ska ta fart, men fortfarande krävs det symptom för att komma i fråga. Någon generell provtagning av personalen inom vård och omsorg kommer inte att ske.

Annika Backström:

– Naturligtvis är det viktigt att vi får testa vår personal för att säkerställa att det inte finns någon smitta bland personalen. Men i dagens ansträngda läge är det också viktigt att få testa personal som är hemma och som varit sjuka men kanske är så pass friska att det kan återgå i arbete. Vi behöver dem. Verksamheten behöver dem.

Bara en bråkdel

Hittills har alltså regionen inte utnyttjat sin testkapacitet på 1400 tester i veckan. Antalet tester har legat mellan 500 och 600 i veckan vilket nu lett till nya direktiv till läkare och vårdcentraler vilka innebär att det vid misstanke om smitta kan tas prover på vårdcentralen. Det avgör den behandlande läkaren.

Dessutom har det numera införts en rekommendation att ta prover på vård och omsorgpersonal, men även fortsättningsvis bara om det finns symptom.

Krav från regeringen

Den testkapacitet om 1 400 prov som länet byggt upp kan behöva öka ytterligare framöver med ytterligare 1 000 tester i veckan. Detta sedan regeringen aviserat behov av utökat antal tester i hela landet vilket för Västernorrlands del skulle innebära en kapacitet om 2 400 tester perr vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet