Nu kan flodkräftor sättas ut i Ljungan igen. – Det känns spännande, säger Janne Bäckström, Ede-Boda fiskevårdsområde. Foto: Barbro Sellin/SVT

Hopp för kräftbeståndet i Ljungan igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter mängder av vattenprover vågar nu Ede-Boda fiskevårdsområde tro att Ljungans vatten är fritt från pestsmitta och vågar sätta ut flodkräftor igen.

– Det är jättespännande, säger Janne Bäckström, Ede-Boda fiskevårdsområde.

I fredags sattes de första kräftorna ut i Ljungan. Det är första gången sedan kräftpesten drabbade Ljungan och  Ede-Boda fiskevårdsområde för några år sedan.

– Vi jobbade i 17 år med kräftprojektet och var på väg att få ett jättefint bestånd, men så blev allt förstört, berättar Janne Bäckström, Ede-Boda fiskevårdsområde.

Enligt honom har de sporer som sprider kräftpesten antagligen följt med någon båt eller fiskeredskap från något annat smittat vatten. Ånge kommun uppmanar därför alla på sin hemsida att vara försiktiga när man flyttar båtar, redskap och fisk från pestsmittade områden.

Vattenprover

I sommar har fiskevårdsområdet tillsammans med länsstyrelsen tagit vattenprover för att undersöka om det är fritt från de pestsporer som följer med signalkräftan. Och resultatet har varit positivt.

– Dom har inte hittat sporer i något av de prover vi skickat in.

Det gör att man nu vågar hoppas på en framtid för flodkräftan i Ljungan igen. Nu ligger kräftorna i sumpar ute i Ljungan för att så småningom släppas fria.

– Det är jättespännande, säger Janne Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.