Se valparnas första möte med fosterfamiljerna

Uppdaterad
Publicerad

På Försvarets avelsstationen i Sollefteå väntar hundvalpar på att få nya hem innan de eventuellt får uppdrag som yrkeshundar. Nu har fyra schäfervalpar fått nya hem i Umeå.

Men det är bara en hund per familj som gäller. Och under onsdagen fick familjen Fernerud ta emot sin nya valp.

– Vi såg en annons att Försvarsmakten hade en sån här typ av verksamhet. Då tänkte vi att det kanske skulle kunna vara något för oss, säger Elenore Fernerud.

Schäfervalparna bekantar sig med sina nya familjer.

Måste klara tester

Efter runt åtta veckor på avelstationen i Sollefteå får privatpersoner, eller så kallade fodervärdar, ta över och uppfostra valparna i sitt eget hem tills de testas om de är lämpliga för att bli yrkeshundar inom Försvarsmakten eller polisen.

LÄS MER: Nu flyttar försvarets valpar till sina nya hem

Så efter femton månader får de åka på utbildning hos Försvarsmakten i Märsta. Klarar de testerna där får de fortsätta som hundar i tjänst och lämna fodervärdarna.

– Det är en del i kontraktet, det är ju i grund och botten Försvarsmaktens hund. På ett personligt plan skulle det vara tragiskt om vi måste lämna ifrån oss huden, men det är i slutänden en del i dealen, säger Elenore Fernerud.

Valparna leker med varandra i gräset.

”Känns jättebra”

Familjen har länge velat ha en hund, och nu får de testa på hur det är.

– Det är ett åtagande. Men det känns jättebra, det är jätteroligt. Sedan har det varit en lång dag för hundarna, det tar en stund att bli van sitt nya hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.