Emil Källstöm, ekonomisk politisk talesperson för centern presenterade regeringens satsning på lands- och glesbygden. ”Fler åtgärder kommer”, var hans budskap

Höstbudgeten – riktat stöd till lands- och glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Som en del av regeringens höstbudget presenteras idag ett särskilt landbygdspaket – 225 miljoner. Det rör sig om bland annat satsningar på landsbygdsföretagande och till pengar till besöksnäringen.

I den här satsningen på lands- och glesbygd avsätts 70 miljoner till landsbygdsföretagande och 100 miljoner till besöksnäringen. Ytterligare 40 miljoner ska läggas på s k lärcentrum och 15 miljoner till distansundervisning över hela landet.

Enligt Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet som samarbetar med regeringen, vill man nu gå över från direkta stödinsatser för pandemidrabbade företag, till utvecklingsinsatser för näringsliv och företag.

– Vi vill göda en positiv utveckling, säger Källström. 

Utvecklingsstöd till glesbygdsföretagande

För landsbygdsföretagandet handlar det om tillskott till kommunernas arbete med näringslivsutveckling, och för att främja besöksnäringen viks bland annat medel till paraplyorganisationen ”Visit Sweden”

Det kommer mera..

Regeringen har ju tidigare aviserat ett rejält ”återstartspaket” för Sverige, med satsningar på 100 miljarder kronor.

I det sammanhanget låter ju 225 miljoner som ganska lite. 

– Det här är några av insatserna, det kommer fler, säger han till SVT.

Men vad de kommer att innehålla och när de presenteras, det vill Källström inte yppa i nuläget.

Se intervjun med Emil Källström – om innehållet i dagens gles- och landsbygdspaket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.