Arbetsmiljöombuden vid en grundskola i Härnösand har gjort en anmälan om hot och våld i skolmiljön. Foto: TT/arkiv.

Arbetsmiljöombud slår larm – hot och våld på grundskola i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Det finns allvarliga brister i arbetsmiljön för elever och personal vid en grundskola i Härnösand. Hot och våld vid skolan har eskalerat och lett till en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi måste ta det på allvar och försöka åtgärda, säger Markus Nodenberg, chef för grundskolan i Härnösands kommun.

Både lärare och elever utsätts för verbala kränkningar men även våld. Trots de åtgärder som skolledningen vidtagit fortgår problemen, skriver arbetsmiljöombuden till Arbetsmiljöverket.

Det har gått så långt att de nu vänder sig till Arbetsmiljöverket för att sätta extra tryck på arbetsgivaren.

”Vi finner inte att arbetsgivarens åtgärder löser de problem som vi påtalat”, skriver de i en framställan om arbetsmiljöåtgärd enligt 6:6a.

Skolledningen: Svårt att komma framåt

Skolledningen i sin tur menar att de har försökt komma tillrätta med problemen, men den ”på gränsen till orimligt höga” sjukfrånvaron har gjort det svårare att komma framåt. Den uppger i sitt svar till Arbetsmiljöverket att man ska omfördela resurser för att förbättra arbetsmiljön för alla parter.

Arbetsmiljölagen 6 kap 6 a§

Skyddsombud kan göra en begäran om åtgärder kring arbetsmiljö eller arbetstider med stöd av arbetsmiljölagen 6 kap 6 a§.

Om inte arbetsgivaren agerar trots att skyddsombudet skriftligt påtalat problemen, kan hen begära åtgärder från Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.