Foto: Erik G Svensson/TT

Hot om vite efter utebliven dokumentation – nu har stafettläkaren jobbat ikapp

Publicerad

Receptförskrivningar och utfärdande av läkarintyg blev liggande på hög – över 50 patienter drabbades när en stafettläkare inom allmänpsykiatrin i Västernorrland brast i sin patientdokumentation.
Nu har läkaren, som inte får jobba kvar inom regionen, slutfört sitt jobb.

SVT Västernorrland kunde i januari avslöja att en stafettläkare inom allmänpsykiatrin i Västernorrland allvarligt brustit i sin patientdokumentation. På kort tid hade 53 ärenden blivit liggande på hög.

Ann-Sophie Dahlin var en av de drabbade patienterna. Utan medicin för sin ADHD har hon svårt att klara vardagen och den uteblivna vården resulterade i ångest och sömnlösa nätter. Nu har det löst sig för Ann-Sophie, även om det var en annan läkare som till slut skrev ut medicinen.

– Nu har det snart gått två veckor och jag har äntligen börjat komma i fas i livet, säger Ann-Sophie Dahlin, som dock är kritisk till personalsituationen inom psykiatrin.

Ann-Sophie Dahlin, en av de drabbade patienterna. Foto: SVT Peter Nässén

Inget vite för bemanningsbolaget

Stafettläkaren har nu, enligt Region Västernorrland, slutfört arbetet. När situationen uppdagades ställde Regionen krav på att läkaren skulle färdigställa dokumentationen, annars väntade vite för bemanningsbolaget – något som alltså inte blev aktuellt.

– Den inhyrda läkaren jobbar inte kvar inom Region Västernorrland. Kontraktet avslutades och efter det fick doktorn slutföra den dokumentation som återstod utan ersättning, konstaterar Kristina Mårtensson, länsverksamhetschef för psykiatrin i Region Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer