Hovrätten: Sexton knivhugg mot kvinna var inte mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En man från Ångermanland dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för mordförsök på sin hustru efter att ha huggit henne sexton gånger med en brödkniv. Nu mildras straffet av hovrätten som menar att kvinnans skador inte blev så allvarliga och att det rör sig om sexton skador – inte hugg.

Vad som hände i familjens lägenhet den aktuella januarinatten är i princip klarlagt. Det hade firats födelsedag för parets yngsta barn och under kalaset hade pappan druckit sig ordentligt berusad. När så frun kommenterar hans berusning och uppmanar honom att lägga sig slår något slint.

Avvärjningsskador på händerna

Han greppar en 31 centimeter lång brödkniv och börjar hugga mot hustrun. När hon försöker springa därifrån håller han fast i hennes klänning och hugger henne i ryggen. Senare visar en läkarundersökning att hon ådragit sig sexton knivskador på olika delar av kroppen. Skadorna i huvudet går ner till skallbenet och avvärjningsskadorna på fingrarna kan ge bestående men.

Hon tar sin tillflykt till sovrummet och när parets två äldsta barn lyckas övermanna pappan flyr hon ut i trapphuset och får hjälp av en granne. Mannen flyr platsen i bil men grips kort efteråt av polis.

Tingsrätten fällde för mordförsök

Ångermanlands tingsrätt fann att mannen gjort sig skyldig till mordförsök. Skälet till att kvinnan överlevde var mer av en slump än något som mannen medvetet bidragit till resonerade rätten. De dömde mannen till tio års fängelse och utvisning ur riket.

Domen överklagades till Hovrätten för nedre Norrland som nu fällt ett avgörande. De har lyssnat till samma förhör och tagit del av samma bevisning som tingsrätten. Men utfallet blir helt annorlunda.

Inget syfte att döda

Hovrätten konstaterar i sin dom att knivattacken ”varit livsfarlig trots att skadorna var begränsade”. Men något mordförsök har det inte varit tal om menar de. Detta eftersom det inte är bevisat att angreppet syftade till att döda. Dessutom påpekas att våldet inte verkar ha varit särskilt kraftigt.

De menar också att det inte behöver ha varit sexton knivhugg för att orsaka sexton skador.

Inga dispyter tidigare

Senare i domen konstateras dock att knivhugg mot överkroppen är förenat med livsfara och omständigheten att huggen riktades mot kvinnans överkropp talar för att han ville döda henne. Men det faktum att paret levt tillsammans länge utan dispyter ska enligt hovrätten tala emot att han ville ta hennes liv.

Brottet rubriceras nu istället som grov misshandel och straffet sänks från tio till fyra års fängelse. Mannen får också stanna i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer