Polisen dokumenterade blodspåren i restaurangen Foto: Ur polisens förundersökning

Hovrätten skärper straffet för knivdåd på restaurang i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två år sedan attackerade en restauranganställd i Härnösand sin arbetsgivare i restaurangens kök. Tingsrätten dömde mannen till två månaders fängelse, ett straff som nu skärps betydligt av hovrätten.

Det var i september 2018 som polis kallades till restaurangen i Härnösands centrum. Restaurangägaren hittades blodig med ett stort sår i huvudet och området spärrades av.

Det framkom att en anställd attackerat ägaren men uppgifterna om hur skadorna uppkommit gick kraftigt isär. En kniv, en kastad tallrik och knytnävar uppgavs ha använts. Enligt ägaren var upprinnelsen till bråket att den anställde uppmanats att inte äta i köket. Enligt den anställde rörde bråket en skuld till honom på 59 000 kronor.

”Kom otroligt billigt undan”

Ångermanlands tingsrätt kom fram till att den 48-årige anställde gjort sig skyldig till misshandel och dömde honom till två månaders fängelse.

– Han kom otroligt billigt undan. Jag är förvånad över utgången, över rubriceringarna och hur man har resonerat i tingsrätten, sade åklagare Jens Göransson och överklagade domen till högre instans.

Två års fängelse

På tisdagen meddelade Hovrätten för nedre Norrland sitt beslut. Rätten går nu på åklagarens linje och rubricerar dådet som grov misshandel. Detta eftersom 48-åringen visat särskild hänsynslöshet och råhet när han använt kniv och sedan slagit restaurangägaren i huvudet när denne låg ner. Straffet skärps till två års fängelse och utvisning. 48-åringen förbjuds att återvända till riket de närmaste tio åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.