Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så har det löst sig med boende för de branddrabbade i Ånge Foto: Robert Pettersson / Anna Beijron, SVT

HSB om Ångebranden: ”Brandskyddskontroller gjorda nyligen”

Publicerad

HSB Södra Norrland är fastighetsförvaltare av det branddrabbade flerbostadshuset i Ånge. Där säger man att alla brandkontroller som ska göras i en fastighet är gjorda och att man nu hjälper till med att stötta bostadsrättsföreningens styrelse och de drabbade.

– De flesta kommer ju i ett chocktillstånd så varje hushåll har fått ett informationsbrev, säger Anna- Karin Widehammar på HSB.

Enligt HSB har de brandskyddskontroller som ska göras i en fastighet blivit utförda som de ska och de indikerade inga problem.

– I fastighetsägarens ansvar ingår att göra en rad kontroller, bland annat brandskydd. Det har utförts enligt gällande rutiner, säger Anna-Karin Widehammar.

Kontrollerar brandluckor och utrymning

Det handlar bland annat om att kontrollera utrymningsvägar, brandluckor och brandsläckare. SBA, Systematiskt brandskyddsarbete, är utförd i april. Ventilationen har också genomgått kontroller i januari.

– Allt sådant är utfört ganska nyligen.

Rivas eller räddas?

Hur långvarigt det tillfälliga boendet blir för de drabbade är mycket osäkert. 

– Det beror på vad som händer med fastigheten, om den ska rivas eller försöka räddas. Det är ingenting som vi vet idag.

Bedömer skadornas omfattning

Enligt räddningstjänsten gör försäkringsbolaget en brandutredning och konstruktörsutredare medverkar för att bedöma omfattningen på skadorna.

Fastighetsägaren/bostadsrättsföreningen är skyldiga att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. I arbetet ingår bland annat systematiska kontroller och att se till att inga brännbara eller andra föremål står i trapphuset, att räddningsvägar är snöröjda och fria från hinder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet