Hundratals brandbilder har strömmat in – en stor hjälp i utredningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten bad om privatpersoners bilder på branden i Ånge. Gensvaret var stort.

– Bilderna har gett oss information som vi inte hade tidigare, om var branden kan tänkas ha startat, säger Thomas Hansson, olycksutredare Medelpads räddningstjänstförbund.

Tillsammans med polisens kriminaltekniker utreder räddningstjänsten brandorsaken, brandens förlopp och räddningsinsatsen vid branden i Ånge i fredags.

– Det kommer att ta tid innan vi har en klar bild av vad som hänt, säger Thomas Hansson.

Storbrand i Ånge

En god hjälp i pusslet som teknikerna nu ska lägga, är de bilder som privatpersoner tog i ett tidigt skede av branden och som räddningstjänsten fått ta del av.

Brister i räddningsinsatsen

Räddningstjänstens insats vid branden har ifrågasatts dels för att brandstegar inte fungerat och dels för avsaknad av brandsegel.

Räddningstjänsten utreder Ångebranden tillsammans med polisens kriminaltekniker. Foto: Pierre Ragnehag / SVT

Thomas Hansson, menar att brandstegen som krånglade snabbt lagades och att brandsegel är ett omdebatterad och ifrågasatt hjälpmedel som man inte använder sig av i Västernorrland.

Hör honom berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet