Hör Irja Åberg, diakon i Njurunda församling, berätta om hur ungdomar skäms över att behöva be om mat. Foto: Eva Harström, SVT

Hungriga gymnasieelever ber kyrkan om mat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att gymnasieskolorna stängt och eleverna i Sundsvalls kommun inte längre får någon skollunch har hungriga ungdomar i Njurunda vänt sig till kyrkan för att få mat.

– Det kan hända att de inte ätit på ett helt dygn, säger Irja Åberg, diakon i Njurunda församling.

Framförallt handlar det om papperslösa ungdomar.

Coronapandemin

Matkassar till behövande

– På torsdagar delar vi ut en matkasse till behövande i vårt område. Även de kan ju få en matkasse, säger Irja Åberg.

Ungdomarna kommer ofta i samband med någon av kyrkans verksamheter, som fortfarande pågår.

– Det rör sig om ungefär tio personer som kommer med sådana här önskemål, säger Irja Åberg.

Ska eventuellt dela ut matlådor

För att minska smittrisken av coronaviruset har gymnasieskolorna stängts och eleverna får distansundervisning. I Västernorrland är det hittills bara Härnösands och Örnsköldsviks kommun som erbjuder gymnasieeleverna skolmat. Njurunda församling i Sundsvalls kommun försöker mätta några av de mest utsatta ungdomarna.

– Vi har planer på att eventuellt dela ut matlådor till den här gruppen eller andra som känner sig i behov, som finns i vårat område, säger Irja Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet