Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Barnen grät” – hör fastighetsägaren i Junsele om när flyktingfamiljerna fick lämna Foto: Hans Lindblom, SVT

Gråtande barn fick hastigt lämna Junsele – fastighetsägaren: ”Man leker med människor”

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören Jocke Smålänning äger 92 lägenheter i Junseletrakten. Nu står bostäderna tomma och konstnärinnan Margareta Klingberg minns hur området sjöd av liv i några år.

Många av Junseles flyktingar bodde på Per Edins väg. Två dagar före julafton flyttades de sista. 34 barn och ungefär lika många vuxna skeppades mot Kramforstrakten.

Tomheten längs vägsträckan en stenkast från Junsele centrum är påtaglig. Flera som SVT träffar säger: ”Det blev liksom tomt”.

Två dagar före julafton

Jocke Smålänning köpte 92 lägenheter i Junseletrakten i våras. Tanken var att många skulle hyras ut till Migrationsverket och det fanns muntliga löften:

– Jag fick höra att de i alla fall skulle få bo kvar hela läsåret. Det var ju många barn och så men så kom beskedet att flytta alla bara två dagar före julafton, berättar han.

Vad är nyttan?

Jocke var med när flytten skedde och kan inte hålla tårarna borta när han tänker på den 22 december. Gråtande barn som hastigt fick lämna sina skolkamrater och föräldrar som packade in allt vad de ägde på släp och i pickuper.

– Man kan ju fråga sig om nyttan. Det här är ju jobbigt inte bara för de som tvingas flytta. Det är ju jobbigt för hela Junsele att tappa så många människor på så kort tid, säger han.

”Flyktingarna flydde Sverige”

En annan som minns flyktingarna och lärde känna många av de som bodde just på Per Edins väg är konstnärinnan Margareta Klingberg. Hon fotograferade många och lärde känna dem.

– Det som hände den 22 december var förfärligt. Men det här höll på hela hösten egentligen. Många man trodde man skulle träffa flydde Sverige. De gav upp och plötsligt fick man höra att en familj hade flytt till Tyskland och en annan familj bodde under en bro i Paris. Människor man lärt känna och nu är det tomt, säger hon under en promenad i området.

Leker med människor

För Jocke Smålänning innebar flytten en ekonomisk smäll. De hyresgäster han räknat med i alla fall ett halvår till är nu borta men det är inte det viktigaste menar han.

– Jag förstår det inte. Man leker med människor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingarna i Junsele

Mer i ämnet