Hussein ska få dig att rösta – ambassadör inför EU-valet

Publicerad

Snart är det val igen – den här gången till EU-parlamentet. Men sedan vi blev medlemmar i EU har det varit trögt att få svenskarna att gå och rösta. Det vill Hussein i Sundsvall ändra på.

Sverige har varit medlem i EU sedan 1995 och när det gäller opinionen i länet har det svängt ganska rejält. Vid millennieskiftet var 51 procent av länsborna emot EU. 19 år senare är läget det omvända, runt 44 procent av länsborna är numera för.

Antalet osäkra väljare har dock ökat den här tidsperioden – från 27 procent år 2000 till 40 procent inför det kommande valet i maj.

Dåligt intresse

I riket i snitt är idag 59 procent positivt inställda till EU, så i jämförelse tillhör Västernorrland fortfarande kategorin ”EU-skeptiker”.
Dit hör även masarna, jämtarna och våra grannar i norr, västerbottningarna.

Men när det gäller valdeltagandet tycks det vara konstant ganska dåligt intresse. Senaste valet deltog bara runt 50 procent av de röstberättigade.

Som ett sätt att råda bot på detta har LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer, satsat på unga EU-ambassdörer.

Ska få fler att rösta

Vi har träffat en av dom – Hussein Wafi i Sundsvall. 
För en månad sedan visste han i stort ingenting om EU, inte ens att det var val den 26:e maj.

Nu jobbar han med att få människor att gå och rösta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Västernorrland

Mer i ämnet