En 15-årig flicka ska vid flera tillfällen ha lämnats ensam när personal åkte och handlade. Det är en av punkterna som HVB-hemmet får kritik för av IVO. Foto: SVT Arkiv

HVB-hem i Västernorrland får kritik på flera punkter av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Ett HVB-boende i Västernorrland för tonåringar får anmärkningar på flera punkter av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Kritiken gäller både hantering av ungdomar och personal, men även av verksamhetens lokaler.

IVO pekar bland annat på att hemmet tog emot en ung person som inte omfattades av tillståndet målgrupp. Vid senare bedömning konstaterades också att personen var felplacerad.

En annan punkt gäller ett fall där en 15-åring vid flera tillfällen lämnats ensam när personalen åkte och handlade.

Betecknades som ”undermåligt”

I ett annat fall kom socialnämnden i en av länets kommuner fram till att en flicka på hemmet skulle omplaceras eftersom boendet betecknades som ”undermåligt”. Beslutet ska ha motarbetats av HVB-hemmets ledning, något som IVO också är kritisk till.

Vid ett inspektionsbesök på hemmet noterade IVO en skräpig utemiljö, och smutsiga golv och slitna möbler inne i lokalerna.

Verksamheten vid HVB-hemmet är vilande sedan i våras. Om den åter startas upp kommer IVO att följa upp bristerna i en kommande tillsyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer