Foto: SVT

Idrottsledaren ska ha sexutnyttjat flera barn – offrens ombud: ”Mycket skamkänslor”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, tisdag, inleds rättegången vid Sundsvalls tingsrätt mot den så kallade idrottsledaren, som misstänks för övergrepp på tio barn. Rättegången väntas pågå i sju dagar. Hör vår reporter sammanfatta målet här.

Några minuter efter klockan nio på tisdagsmorgonen inleddes rättegången mot mannen som står åtalad för 25 olika brott, från grovt barnpornografibrott till utpressning, flera fall av sexuellt ofredande av barn och våldtäkt mot barn.

Efter en kort inledning av kammaråklagare Christina Edlund Nilsson bestämde rättens ordförande att de fortsatta förhandlingarna under dagen skulle hållas bakom stängda dörrar. 

Den åtalade mannen fanns på plats i rättssalen tillsammans med sin försvarare Lina Wassler.  Han röjde inte en min där han satt på sin plats. Åklagaren ställde frågan till mannens försvarare om han tagit del av de skadeståndsanspråk som ställts.

– Ja, till delar, svarade advokat Wassler, som också meddelade kort att hennes klient förnekar brott.

På målsägandesidan står inte mindre än tio barn som ska ha fallit offer för idrottsledaren under 2019, 2020 och 2021.

Gruvsamt med rättegång

Madeleine Tell är ombud för fem av barnen och hon beskriver för SVT situationen för dem hon företräder som både jobbig och utsatt och med mycket skamkänslor. Hon säger att hennes klienter bävar inför rättegången i tingsrätten. 

Sista dag i rätten är den 12 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.