Magnus Alskog, lantbrukare i Kovland, har bråda dagar just nu. Bevattningssystemet till jordgubbarna måste bli färdigt innan den riktiga värmen kommer. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Trots kylan – i Gåltjärn i Kovland ser jordgubbsskörden ut att bli fin i år

Publicerad

I de södra delarna av landet råder det viss brist på jordgubbar till midsommar. Det är det kalla vädret som ställt till det. Men här uppe i de norra delarna ser det betydligt ljusare ut.

SVT åkte till Gårdtjärns gård i Kovland för att kolla läget på jordgubbsfronten. Där började det blomma i början på juni och lantbrukaren Magnus Alskog räknar med en fin skörd i början på juli, ungefär som det brukar vara.

 – Det är mycket som kan hända. Det kan se bra ut nu i juni men sedan kommer det stinkfly (en liten skalbagge som suger växtsaften ur jordgubbarna, reds anm) och de är väderberoende. Jordgubben är lite stingslig men det är väldigt roligt när det går bra, säger Magnus Alskog.

Godaste gubben

Det sägs att den norrländska jordgubben är den godaste, tack vare midnattssolen och de svala nätterna.

 – Det är slagläge på att odla jordgubbar i Norrland. Det finns jättestor potential här och då är det ju skrattretande att vi ska köra upp jordgubbar hit där de blir som bäst, från de södra delarna av landet och från Europa, säger Magnus Alskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.