Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänsten har flyttat ut till Bredsand för att skapa en bättre tillgänglighet för familjer. Eva Leijon berättar om varför de väljer att utlokalisera.

Socialtjänsten i Sundsvall flyttar till Bredsand: ”Område som sticker ut”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2021 öppnade socialtjänsten ett nytt kontor i Bredsand, där de kan hålla familjesamtal i en ombonad miljö. Utlokaliseringen är en process som har pågått i flera år med målet att finnas tillgängliga för familjer.

– De områden som vi har valt ut är områden som sticker ut socioekonomiskt i negativ bemärkelse, säger Eva Leijon, verksamhetschef Barn, unga och familj, Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen.

2018 beslutade Sundsvalls kommun att slå ihop förvaltningar och nämnder och då fick socialtjänsten i uppdrag att se över den kommunala socialbarnvården.

En del i det här uppdraget var att undersöka möjligheten för utlokalisering för att finnas nära medborgarna och nu är det en verklighet – 2021 öppnades en första verksamhetlokal i Bredsand. I slutet av november 2022 öppnades en i Nacksta och i början på 2023 öppnas en till lokal i Ljustadalen. Under 2023 kommer ytterligare en lokal öppnas i Skönsberg.

– I det här uppdraget låg det en ambition för att socialtjänsten ska samverka med andra, vilket kan vara ganska svårt. Men en sådan här utlokalisering i de utsatta områdena kan underlätta för tillgänglighet och samverkan – det blir enklare att nå oss, säger Eva Leijon.

De vill skapa trygghet

Eva Leijon hoppas att det här ska skapa en trygghet för boende i området.

– Det finns rykten och uppfattningar om att vi har som ambition att placera barn till andra familjer. Vi finns för att arbeta med råd och stöd enligt socialtjänstlagen som innefattar samförstånd och delaktighet, det finns inget tvång, säger Leijon och fortsätter:

– Men det finns LVU, en lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, som ska underlätta tillämpningen av regelverk som gäller barn och unga som inte kan få behövlig vård på frivillig väg – men den använder vi nästan aldrig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.