Hör Linda-Marie berätta om hur hon hanterar näthat och mobbing i klippet Foto: Ylva Holmgren SVT

Bloggaren Linda-Marie om hat på sociala medier: ”Jag brukar söka upp föräldrarna”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen firades den Internationella Flickdagen och för fjärde året i rad bjöd tjejjouren Skogsrå in gymnasieelever från Timrå och Sundsvall till att lyssna på föreläsningar.

Temat för i år var att visa representanter från de grupper som inte alltid har en självklar plats i samhället. En av föreläsarna var Linda-Marie Nilsson, influencer, författare och kroppsaktivist. Hon har varit aktiv på sociala medier sedan hon var sexton år gammal.

  – Det var några som tog en bild från min blogg och fotade sig själva när de satt och skrattade bredvid bilden av mig i bikini. De lade ut den på sociala medier. Det var hemsk och sedan hade jag inte bikini på flera år efter det, berättar Linda-Marie.

Anmäler hatare

Idag tar hon bort elaka eller opassande kommentarer och anmäler dem och det tipsar hon även sina följare och andra att göra;

  – Ibland när jag ser att det är unga pojkar som skriver något dumt så brukar jag leta upp deras föräldrar på facebook och skickar skärmdumpar på vad deras barn skriver. Jag tycker inte att det ska gå obemärkt förbi. Man ska veta att det inte är okey, säger Linda-Marie.

Hör Linda-Marie berätta om hur hon hanterar näthat och mobbing i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.