Jack Rönström bredvid Medelpadsbataljonen. Foto: SVT Ylva Holmgren

Försvaret hedrade soldater som stupade 1721 i Selånger

Uppdaterad
Publicerad

Det är snart 300 år sedan slaget vid Selånger, som blev den sista slaget under det stora nordiska kriget. Vid den gamla kyrkoruinen i Selånger samlades en liten skara människor för att titta på en minnesceremoni med Medelpadsbataljonen.

På plats var också kommendörkapten Bengt-Ivar Rådström som är chef för Västernorrlandsgruppen i Härnösand. Rådström tog emot fanvakten och sedan hölls en tyst minut för att hedra de som stupade i slaget om Selånger år 1721.

– Det här är ju en av de tidpunkter i historien som bör uppmärksammas, säger kommendörkapten Rådström.

Rysshärjningarna

Slaget vid Selånger var det sista slaget under de så kallade rysshärjningarna som drabbade den svenska östersjökusten 1719-1721. Jämtlands kavallerikompani skickade 80 ryttare till kusten. Ytterligare 80 båtsmän från första Norrlands båtkompani deltog och resten bestod av 77 bönder. Mot sig hade de omkring 600 kosacker och ett infanteri på 6 870 man.

Utan gravsten

22 man sägs ha blivit nedsablade på landsvägen och de ligger begravda bakom kyrkoruinen i Selånger, berättar Jack Rönström en 1700-tals fantast som dagen till ära tagit på sig en karolineruniform.

– Jag är övertygad om att de 22 mannarna ligger begravda bakom ruinen men tyvärr saknas det ett minnesmärke där, säger Jack Rönström.

– De gjorde vad de kunde för att bromsa det ryska anfallet men de var ju alldeles för få. De offrade ju livet nästan i onödan kan man säga, berättar Jack.

Stora nordiska kriget

Stora nordiska kriget var ett krig som pågick mellan 1700 och 1721 i norra, mellersta och östra Europa.

Kriget utkämpades mellan Sverige, hertigdömet Holstein-Gottorp och 1710–1713 även Osmanska riket på ena sidan, och på andra sidan en koalition bestående av Sachsen-Polen, Danmark-Norge och Ryssland.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.