Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har ju inga egna barn. Så nu när vi ser hur världen är och när vi går mot jul så tyckte jag att det här passade bra, säger aktiespararen Lars-Gunnar Hägglund, 82, som skänker nära nio miljoner kronor till ungdomsidrotten i hemkommunen Sollefteå. Hör honom här. Foto: Hans Lindblom / SVT arkiv

Lars-Gunnar, 82, skänker nära nio miljoner till ungdomsidrotten i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Gunnar Hägglund har handlat med aktier i nästan 60 år. Så framgångsrikt att han nu skänker närmare nio miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sollefteå kommun, som han vurmar för.

– Jag hoppas att flera som kan vågar göra som jag, säger Sollefteåidrottens egen jultomte – se och hör honom här.

Mångårige aktiespararen Lars-Gunnar Hägglund, 82 år på nyårsafton och född i Näsåker, är alltså mannen bakom den fantastiska julklappen till Sollefteås idrottande ungdomar.

Genom en nylbildad stiftelse skapar han ett miljonregn över ungdomsidrotten i kommunen. Målet är att stiftelsen varje år framöver ska dela ut stipendier till två unga idrottare från Sollefteå kommun, en kille och en tjej.

Hemlighetsmakeri

Planerna på stiftelsen har han smidit i ett års tid, men nu blir det alltså verklighet. Mycket hemlighetsmakeri har rått kring det hela, men på torsdagskvällen presenterades det vid en presskonferens på Hallstaberget i Sollefteå.

I stiftelsens styrelse kommer bland andra kommunalrådet Johan Andersson (C) och skidprofilen Mia Karlsson att sitta.

– Och det är väl en bra början att lämna över ungefär 200 000 Wallenstamaktier då, säger Lars-Gunnar Hägglund.

”Har gått bra med affärerna”

Och vad handlar det om för värden?

– I dag närmare nio miljoner kronor.

Varför är det här viktigt för dig?

– Det har gått bra i mina affärer (leende)...och jag har inga egna barn. Så nu när vi ser hur världen är och när vi går mot jul så tyckte jag att det här passade bra.

Se och hör mer om Lars-Gunnars tankar och resonemang i videon här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.