Utifrån medias detaljrika rapportering kunde den breda allmänheten räkna ut vem den våldtäktsmisstänkte idrottsmannen var. Se klippet om kritiken mot media här. Foto: SVT / arkiv

Idrottsmannen pekades ut – hård kritik mot media

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om publiceringar i media och nätforum där personer direkt eller indirekt pekas ut kring oegentligheter av olika slag är ständigt aktuell.
1987 handlade det om det då aktuella våldtäktsmålet i Sundsvall, uppmärksammat i hela landet. Medias detaljerade rapportering gjorde att allmänheten kunde räkna ut vem den våldsmisstänkte idrottsmannen var. Konsekvensen blev att mannen tog sitt liv.

Förra hösten anklagades Benny Fredriksson, vd för Stockholms stadsteater, för en hård och okänslig ledarstil och för att inte visa respekt för den pågående metoodebatten.

Han avgick på grund av den massiva kritiken. Den stora publiciteten kring det hela angavs som skäl till att han några månader senare tog sitt liv.

En intensiv debatt fylld av både kritik och rannsakan följde.

Lade ihop två och två

En liknande debatt rasade under det uppmärksammade våldtäktsmålet i Sundsvall 1987.

Både lokal- och riksmedia rapporterade ingående om fallet, och redan dagen efter anhållandet av de två misstänkta gjordes det klart i pressen att en av männen var en lokalt känd idrottsman.

De fortsatta publiceringarna gjorde att allmänheten snart kunde lägga ihop två och två och räkna ut vem idrottsmannen var.

Nattliga samtal

Den i media kallade ”idrottsprofilen” och hans familj utsattes för förföljelse, nyfikenhet, hånfulla kommentarer och nattliga telefonsamtal. Mannen som hela tiden intensivt och konsekvent nekade till våldtäktsanklagelserna kände sig dömd på förhand, och tog illa vid sig att misstankarna spillde över på familjen.

Efter den fällande domen i tingsrätten – två års fängelse – tog idrottsmannen sitt liv.

Friad – efter sin död

I sitt avskedsbrev till fru och barn vidhöll han att han var oskyldig till våldtäkt och att han ville att familjen skulle överklaga domen till hovrätten så att både han och familjen skulle kunna få upprättelse.

Så blev det. Advokat Leif Silbersky var försvarare i målet som slutade med att mannen frikändes, ett och ett halvt år efter sin död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottsplats Västernorrland

Mer i ämnet