Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om hur man kommer informera och arbeta mot kräftpesten i Indalsälven. Foto: SVT

Indalsälven drabbad av kräftpest

Uppdaterad
Publicerad
Indalsälven nedströms från Järkvissle har smittats av kräftpest efter att inplanterade signalkräftor påträffats i älven. Nu uppmanar länsstyrelsen i Västernorrland till desinficering av fiskeredskap som använts i älven.

Länsstyrelsen har påträffat den från Nordamerika införda signalkräftan i Indalsälven. Eftersom signalkräftan sprider kräftpest betecknas fem mil av vattendraget nu som smittat, och de naturliga flodkräftorna har troligen dött ut. Signalkräftorna drabbas också av kräftpest men har högre motståndskraft och klarar sig bättre.

– Det är jättetråkigt, säger David Jonsson på länsstyrelsen i Västernorrland och förklarar att det nu krävs åtgärder för att inte smittan ska spridas vidare till andra vatten.

Desinficera redskap

– Det gäller att alla fiskare är noggranna med att desinficera redskap och ser till att stövlar och båtar är torra innan man använde dem på andra håll, säger han.

Vid det populära Bergeforsfisket planerar man nu att informera alla fiskare om kräftpesten. Annelie Hamrin som arrenderar fisket visar upp de skyltar som ska placeras ut.

– Det är ett viktigt budskap och vi ska hjälpa länsstyrelsen med informationen, säger hon.

Olagligt att plantera ut

Det är olagligt att plantera ut signalkräftor men trots det är det inte ovanligt att det sker. Kräftforskaren Lennart Edsman på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, artbestämde signalkräftorna från Indalsälven. Han tycker att de som ägnar sig åt olaglig utplantering bara orsakar problem.

– Det är korkskallar som springer runt med signalkräftor, det blir inte ens något bra kräftfiske efter att de planterats ut, konstaterar han.

Loppet kört

När det gäller Indalsälven nedströms Järkvissle är loppet kört för de vanliga flodkräftorna. Har signalkräftor etablerat sig är det i princip omöjligt att få bort arten och kräftpesten finns kvar.

– Det enda man kan hoppas på är att signalkräftorna dör ut, säger Lennart Edsman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer