Cajsa Wiselquist idag – och efter olyckan 2012. Trots att hon fått skador för resten av livet har Försäkringskassan dragit in hennes sjukpenning. Hon har fått rådet att byta jobb så hon kan jobba 100%

Trots permanenta hjärnskador efter olycka: Cajsa från Sundsvall fick indragen sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Trots läkarintyg på en permanent hjärnskada har Försäkringskassan dragit in hennes sjukpenning. Cajsa Wieselquist fick rådet att byta jobb och börja jobba heltid. Nu har hon kämpat i åratal för att få rätt.  – Jag har drabbats av myndighetsuttröttning, konstaterar hon.

2012 sedan råkade Cajsa Wieselquist i Sundsvall ut för en livhotande skada när blev sparkad i huvudet av en häst.

Bit för bit har hon kämpat sig tillbaka till livet. Arbetsträning, halvtid och idag på en tjänst på 75 procent vid ett försäkringsbolag i Sundsvall. Det har tagit år att komma igen.

Nedsatt arbetsförmåga – enligt läkarna

Den neurokirurg som kan hennes fall bäst har bedömt att hon har en hjärnskada som innebär en 25-procentigt nedsatt arbetsförmåga för resten av livet. Samma slutsats drog den läkare som anlitats av Försäkringskassan.

Försäkringskassan gjorde en helt annan bedömning och menar att hon nog kan jobba heltid, om hon byter jobb.

Sjukpenningen drogs in och Cajsa fick rådet att gå till Arbetsförmedlingen och anmäla sig.

Tuffare regler – Västernorrland i topp

Reglerna har för sjukpenning har blivit betydligt tuffare, men enligt Uppdrag Gransknings genomgång är det stora skillnader över landet. När det gäller ökning av antalet avslag mellan 2014 till 2019 ligger Västernorrland tvåa i landet, enligt UG:s siffror.  

I fem år har Cajsa Wiselquist kämpat för sin rätt.

Hur det gått?

– Det har gått jättedåligt, svarar hon. 

Hör henne berätta om sin kamp i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.