Ingången till knarkfabriken under den uppfällda trappan. Foto: PolisenVisa alla (8)
Visa alla (8)

Se bilderna inifrån knarkfabriken

Uppdaterad
Publicerad

Vid polisens tillslag mot en fastighet i Ångermanland avslöjades en fullskalig knarkfabrik. Såväl narkotika som omfattande tillverknings- och förpackningsutrustning hittades – plus hemliga, dolda utrymmen där verksamheten pågick.

Men framtoningen av verksamheten gentemot kunderna är: ”Handgjort med kärlek”.

De två män från Ångermanland som misstänks för själva framställningen av olika slags narkotika i stor skala nekar till brott – men bevisningen är besvärande för dem.

Den 11 februari i år slog polisens nationella insatsstyrka till mot en fastighet på en mindre ort i Ångermanland. Det visade sig vara en av två fastigheter (den andra på en annan ort) där framställning av narkotiska preparat har skett i industriell skala i flera års tid, i vart fall sedan juli 2015.

Verksamheten har haft en anmärkningsvärd bredd: allt från olika typer av narkotikaklassade tabletter till kokain, amfetamin och cannabis samt receptbelagda läkemedel har producerats i en fullt utvecklad yrkesverksamhet. Huvudmännen beräknas ha gjort vinster på sjusiffriga belopp.

3000 tillfällen

Enligt kammaråklagare Emelie Källfelt på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har narkotika och läkemedel sålts vid över 3 000 tillfällen via flera olika marknadsplatser på illegala Darknet.

Polisutredningen är omfattande och i den digra korrespondensen mellan säljare och köpare som polisens IT-experter spårat och säkrat märks en del klagomål på leveranserna – både från kunder som inga varor fått, och från missnöjda köpare som har synpunkter på kvaliteten.

”Jag har några års erfarenhet av branschen. Det här är snustorrt och det stämmer i o f s in på produktbeskrivningen, men att det skulle vara högkvalitativt amfetamin finns inte på den här världskartan”, skriver en.

Hemlig ingång under trappan

Andra är nöjdare: ”Smidigt, snabbt, snyggt!”, ”Kungligt!” och ”Grym säljare! Lämnar aldrig kund missnöjd”.

Huset där den huvudsakliga produktionen skett var ombyggt och försett med hemliga utrymmen i källarvåningen där verksamheten pågick. Bland annat hade tidigare dörröppningar murats igen och en ny osynlig ingång skapats under trappan upp till bottenvåningen som kunde fällas upp och ner när personer och varor skulle in och ut från ”fabriken”.

Cementblandare och glassmaskiner

Knarkproduktionen i Ångermanland har skett osedvanligt hantverksmässigt. Press, kross, cementblandare, stansverktyg och glassmaskiner ingick i den beslagtagna utrustningen.

Männen bakom produktionen ville uppenbarligen också att deras verksamhet skulle ha en hantverksmässig framtoning: ”Handgjort med kärlek” märktes brevhuvudena på knarkförsändelserna med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer