– Ljungaverk är den perfekta platsen för en testanläggning i stor skala, säger Santosh Limaye.

Industrijätte storsatsar i Ljungaverk – utvecklar banbrytande energiteknik

Uppdaterad
Publicerad

Industrijätten SKF investerar i en ny fabrik i Ljungaverk som ska bli ett laboratorium för ny energiteknik. Målet är att fabriken ska bli helt självförsörjande på energi.

Projektet kretsar kring forskaren och företagsledaren Santosh Limaye som sedan några år driver kiselfabriken i Ljungaverk. Med stöd av SKF kommer fabriken att byggas ut och bli en kombinerad testanläggning för ny energiteknik.

Fabrik och laboratorium

Förberedelserna har inletts. Hantverkare finns redan på plats för att lägga golv och dra rör, men öppnandet dröjer till nästa år.

– Vi kommer att studera flera energiteknologier och hur vi ska integrera dessa i en fabrik som blir helt oberoende av externa energikällor på lång sikt. Målet är att fabriken ska eliminera koldioxidutsläppen till nära noll, säger Santosh Limaye.

Från Indien

Själv kommer han från Indien och har studerat materiallära i USA där han också driver flera företagsprojekt. För några år sedan övertog han kiselfabriken i Ljungaverk som sedan ett par år ägs av SKF och Wallenbergsfären.

Med de nya ägarna har det kommit in kapital i verksamheten för att utveckla ideér som Santosh Limaye umgåtts med under flera år.

Samarbete Mittuniversitetet

Fabriken Vesta SI tillverkar kiselnitrid som är en råvara som ingår i SKFs mest högkvalitativa kullager men det är också ett material som ingår i den senaste batteritekniken. Vesta SI samarbetar bland annat med Mittuniversitetets batteriforskare som tagit fram nya effektivare batterier till elbilar men planerna sträcker sig längre än så.

– Den väg vi slagit in på handlar inte enbart om lithium-jon batterier utan hur effektiviserar hela processen, från keramiska kullager till uppvärmning och lagring av överskottsvärme och energi. Vi ser tekniska lösningar som sträcker sig långt bortom den teknik som finns idag, säger Santosh Limaye.

Gamla limträfabriken

Utgångspunkten är det faktum som alla fått lära sig i skolfysiken, att energi aldrig förbrukas utan övergår i nya former när den används. I kombination med tekniska framsteg inom energilagring och miljövänlig energiteknik ställer det nya frågor om hur långt det går att nå genom att spara, lagra och hushålla.

På fabriksområdet till den gamla limträfabrik som köpts in för ändamålet ska SKF och Vesta SI installera 10.000 kvadratmeter solpaneler. Vad som krävs i övrigt för att uppnå visionen om en självförsörjande fabrik återstår att se.

Enligt Santosh Limaye är energilagring nyckelfrågan. Energiproduktionen håller på att byta skepnad från kol, olja, vattenkraft och kärnkraft till vindkraft och sol. Det sker globalt i hela världen vilket ställer krav på att kunna lagra energi även när det inte blåser och solen inte skiner.

Batterier är nyckeln

Batterier och lagringskapacitet är den kritiska punkten, men det är också inom det området som marknaden idag växer, menar Limaye.

– Ljungaverk är den perfekta platsen för en testanläggning i stor skala. Idag är Vesta SI ett företag med elva anställda och vi kan vara en smältdegel för nya ideér utan att eventuella motgångar påverkar det stora företaget SKF. Å andra sidan kan vi, om vi blir framgångsrika, bli framgångsrika globalt. Ljungaverk är den ideala platsen att utveckla framtidens energiteknik,

Ägaren SKF står i så fall först i kön. Företaget har 45 000 anställda och 90 fabriker runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.