Visa alla (2)
Visa alla (2)

Dråpslaget: BB i Sollefteå och Övik läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Akutkirurgin försvinner, BB läggs ned och antalet vårdplatser minskas. Det är en besk medicin som väntar Sollefteå sjukhus när landstinget ska spara och Örnsköldsvik förlorar sitt BB.

Uppgifterna framkom vid den presskonferens som hälso och sjukvårdsnämndens arbetsutskott kallat till på onsdagen. Vid pressträffen lades det fram en lista på förslag som framför allt innebär kraftiga förändringar i Sollefteå.

Det här är listan:

* Antalet vårdplatser minskas med 16.

* Planerad och akut kirurgi samt ortopedi upphör.

* Ingen sluten kvinnosjukvård. BB samt barn och ungdomssjukvård upphör.

Samtidigt kommer verksamheten att utökas i Sollefteå avseende:

* Smärtlindring och rehabilitering.

* Medicin, geriatrik, rehabilitering och onkologi.

I förra veckan presenterades flera förslag på en lång rad nedskärningar med innebörden att stora delar av Sollefteå sjukhus läggs ned. Det är uppgifter som till stor bekräftas med dagens uppgifter som tyder på att den akuta verksamheten vid sjukhuset försvinner. Förslagen är dock inte slutgiltiga utan ska beredas under hösten.

Även Örnsköldsvik står inför stora förändringar:

* Sluten kvinnosjukvård, BB och barnsjukvård upphör.

* Samtidigt får sjukhuset fem nya vårdplatser för ortopedi  för att klara ett ökat uppdrag avseende knä och höftprotesoperationer.

Hälso och sjukvårdsnämnden arbetar med de besparingar och förändringar i landstinget som rör de tre sjukhusen. Sparbetinget på sjukhusen är ennligt nämndens ordförande Ewa Back (S) 160 miljoner. De förslag som presenterades idag ska ge den besparingen.

Sparpaketet ska i sin helhet vara klart till landstingsfullmäktige 18-19e november då budgeten för 2016 ska klubbas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet
Foto: SVT