Alby har redan idag en stor industrianläggning, kloratfabriken som drivs av företaget Nouryon.

Fabriksledningen i Alby medger läckage av sexvärt krom

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Nouryon som driver kloratfabriken i Alby medger att det finns höga halter sexvärt krom på fabriksområdet men hävdar att det inte finns några hälsorisker.

Det farliga och cancerframkallande ämnet sexvärt krom är en del av processen i kloratfabriken i Alby, och ämnet får inte lämna det slutna systemet. Nu medger Nouryon att det finns mätningar som visar på höga halter av sexvärt krom vid fabriken.

– Ja, 2008 uppmätte vi 52 milligram per liter i de borrhålen. Det är höga halter, säger Magnus Fransson som är regionchef på Nouryon.

Sexvärt krom läcker från kloratfabrik

”Har gjort förbättringar”

Efter över hundra års industriverksamhet är fabriksområdet är belastat med miljögifter men länsstyrelsen i Västernorrland menar att verksamheten även på senare tid läckt sexvärt krom och även det medger Nouryon nu.

– Så ser det ju ut att vara, och där har vi gjort förbättringar de sista åren och jobbar mot en nollvision, säger Magnus Fransson.

”Känner mig orolig”

Halterna av sexvärt krom i grundvattnet varierar och ser ut att ha minskat efter att företaget gjort åtgärder men i nuläget vet ingen om det fortfarande läcker.

– Jag bor nere i Ringdalen och har egen brunn. Det här vattnet rinner ner mot oss så det är klart att jag känner mig orolig, säger Albybon Ulla-Britt Thid.

”Finns inga risker”

Enligt Magnus Fransson har företaget inte mätt upp något sexvärt krom utanför fabriksområdet. Därför inte finns någon risk att utsättas för det farliga ämnet, menar han.

Ni menar att allt sexvärt krom försvinner när det lämnar fabriksområdet?

– Det är det vi undersöker nu, med en geologisk undersökning. Tidigare har vi inte uppmätt något sexvärt krom utanför området, säger Magnus Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexvärt krom läcker från kloratfabrik

Mer i ämnet