Avloppssystemen i Örnsköldsvik är inte råttvänliga. Foto: Johan Nilsson/TT

Inga problem med råttor i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad mot Sundsvall finns inga problem med råttor i det kommunala avloppsnätet i Örnsköldsvik.

Samtidigt som råttproblemen är stora i Sundsvall så har man i Örnsköldsvik inte stött på några råttor i avloppssystemen. Anledningen till att Örnsköldsvik inte är drabbade tror ansvariga på det kommunala bolaget Miva, (Miljö och Vatten i Örnsköldsvik) beror på avloppsledningarna som är av klenare dimensioner i Örnsköldsvik.

– Vi har en del teorier. Vårt system är relativt klent dimensionerat jämfört med större städer. Det innebär att våra system delvis är vattenfyllda hela tiden. Vår inloppsledning till reningsverket här på Sjögatan är av större dimension men är uppdämnt i stora delar av systemet. Då drunknar ju råttorna helt enkelt om de skulle etablera kolonier där. Därför väljer de väl att inte husera i våra ledningar, säger Niclas Melander som är enhetschef på VA-rörnät på Miva.

Fritt från gifter och fällor

Eftersom det inte finns några problem med råttor i Örnsköldsvik har Miva heller inte behövt sätta ut råttfällor eller använda gifter i sina avloppssystem.

– Vi har inte behövt jobba aktivt med något sådant eftersom det inte är något problem här, säger Niclas Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.