Foto: SVT

Regionfullmäktige inrättar arvoderad ordförandepost

Uppdaterad
Publicerad

Regionfullmäktige beslutade idag om en extra arvoderad ordförandepost i Regionstyrelsen. Ingeborg Wiksten (L) kommer att arvoderas för en kostnad på cirka 800 000 kronor per år.

Den nya styrande majoriteten S, M och L, har beslutat att ytterligare en arvoderad ordförandepost ska införas, för Regionstyrelsens vårdvalsutskott. Under torsdagens fullmäktigedebatt uppstod en politisk strid då arvodet till Liberalernas gruppledare, Ingeborg Wiksten, inrättades.

Alla var partier var långt ifrån eniga om beslutet som inrättades, fem partier röstade emot – men röstades sedan ned av majoriteten med siffrorna 41 för och 36 emot.

Opportunistisk strid

Arvodet till Ingeborg Wiksten (L) är 46 830 kronor i månaden och 800 000 kronor per år vilket fick oppositionspartierna att protestera. Ingeborg Wiksten ser den uppblossade striden som ett tecken på avundsjuka.

– Det är en opportunistisk strid vi ser. Det bygger på irritation och avundsjuka på det lilla partiet Liberalerna, säger hon.

”Inte ett brott”

En ändring i arvodesreglerna behövde ske för att få igenom beslutet, men Liberalernas gruppledare anser att felaktiga uppgifter spreds under torsdagens debatt.

– Det är tråkigt att man i en fullmäktigedebatt förvränger fakta, det är inte ett brott mot arvodesreglerna, säger hon.

Politisk omfördelning

Centerns Jonny Lundin är mycket kritisk till förslaget och Vänsterpartiet skriver i sin reservation att arvoderingen anses som grovt omoralisk och som ett uttryck för nepotism. Ingeborg Wiksten (L) yttrade sig inte under debatten men säger att beslutet handlar om den politiska omfördelningen.

– Detta beror på en omfördelning man gjort inom politiken, där primärvårdsnämnden har lagts ned och blivit en del av hälso- och sjukvårdsnämnden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.