Andelen som är tillräckligt fysiskt aktiv i länet har ökat, men det har även stillasittandet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Enkät visar: Ingen försämrad folkhälsa i Västernorrland under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsan i Västernorrland försämrades inte överlag under pandemin.

Det visar preliminära resultat från Folkhälsomyndighetens enkät ”Hälsa på lika villkor”.

Regionens folkhälsostrateg menar att undersökningen är extra intressant i år eftersom man kan jämföra hälsoläget bland länsborna före och efter coronapandemin.

– Resultatet visar att både det allmänna hälsotillståndet och det psykiska välbefinnandet är i nivå med 2018 års mätning, säger Nina Nordin, folkhälsostrateg i Region Västernorrland på regionens sajt.

Svaren visar bland annat att färre Västernorrlänningar röker jämfört med 2018, då den senaste större folkhälsoenkäten gjordes.

Andelen som är tillräckligt fysiskt aktiv i länet har ökat, men det har även stillasittandet. Den ökande trenden av övervikt och fetma står sig; framför allt har andelen som har fetma ökat.

Kvinnors hälsa bättre än männens

Västernorrlänningen har även något bättre psykisk hälsa jämfört med rikssnittet, och när det gäller utsatthet för stress är siffran nära 20 procent lägre.

– Kvinnor, och främst yngre kvinnor, är i högre grad besvärade av psykiska hälsoproblem som stress, sömnproblem och depression. Å andra sidan är deras hälsa bättre än männens när det gäller övervikt, tandhälsa och diabetes. Här kan vi se att männen generellt sett har sämre matvanor och i högre utsträckning ett riskbruk av alkohol, säger Jonas Englund, folkhälsoanalytiker i Region Västernorrland.

Av de 18 000 personerna som fick enkäten i brevlådan i vintras har 7 500 svarat på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.