En studie visar att utsläpp från numera nedlagda massafabriken i Köpanholmen inte ökade risken för cancer hos lokalbefolkningen. Foto: TT

Ingen koppling mellan cancer och utsläpp i Köpmanholmen

Publicerad

En privatperson väckte 2016 frågan om den tidigare industriverksamheten i Köpmanholmen har lett till ökad risk för cancer.

Arbets- och miljömedicin i Umeå kan nu visa att så inte är fallet – snarare är cancerrisken lägre i Nätra församling.

Från 1860-talet och 120 år framåt fanns det stora träindustrier i Köpmanholmen söder om Örnsköldsvik. Verksamheterna släppte ut stora mängder miljöfarliga ämnen i såväl mark och vatten som luft, till exempel terpentin, kvicksilver, bly, kolväten, sot och svaveldioxid.

En privatperson som kände flera i den gamla bruksorten som fått cancer kontaktade hösten 2016 kommunen och undrade om den gamla industriverksamheten kunde ligga bakom sjukdomsfallen.

Data från länsstyrelsen

Kommunen tog frågan vidare till Arbets- och miljömedicin vid Norrlands universitetssjukhus som startade en studie. Länsstyrelsen bidrog också med underlag om fabriken och föroreningar .

– Vi har ett uppdrag att vara en resurs åt de fyra nordligaste landstingen men i det här fallet var det alltså en kommun som kontaktade oss, berättar professor Bertil Forsberg på Arbets- och miljömedicin.

Man fokuserade på luftburna föroreningar då dessa sprids över ett större område. Genom att använda statistik över rapporterade cancerfall i både Västernorrland och Norra sjukvårdsregionen under åren 1958–2015 som referens kunde utredarna ta fram siffror på hur många cancerfall Nätra borde ha under den perioden. Och det förväntade antalet jämfördes i sin tur med det faktiska antalet rapporterade fall i Nätra församling.

Lägre risk

Resultaten visar att det finns ingen statistiskt säkerställd ökad förekomst av cancer, vare sig totalt eller av de olika typer man tittade lite extra på.

– Det är till och med så att risken för att drabbas av lungcancer var lägre i det här området än i övriga Norrland. Det kan ha berott på att rökning var mindre vanligt här men det går inte att säga säkert, vi har ju inte intervjuat cancerpatienter, eller anhöriga, om deras rökvanor, säger Bertil Forsberg som är nöjd med utfallet.

– Skönt att se för ortsbornas skull att det inte är fler cancerfall än förväntade, det är ändå en av tre personer som drabbas av cancer någon gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.