Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården i Västernorrland Foto: Lena Landar, SVT

Ingen kris i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården i Västernorrland, känner inte igen den kris som demonstranterna i söndagens riksmarsch beskriver.

– Vi känner inte igen det här fenomenet i Västernorrland just nu, vi hade svårigheter för fem år sedan. Vi har haft en bra sommar med bra bemanningsläge, inga vakanser i Ö-vik och bra rekryteringsläge i Sundsvall så allt har gått enligt planerna här, säger Marju Dahmoun till SVT Västernorrland.

Svaret på varför invånare i länet ändå demonstrerar mot en kris tror Dahmoun står att finna i missnöjet med nedläggningen av Sollefteå BB.

– Att mammans resa blir längre kan vi inte neka till, och det är inte bekvämt, men det är ändå relativt säkert och dessutom hindrar det också besvärliga barntransporter vilket är en stor fördel.

Har tillräckliga resurser

Dahmoun menar att det är säkrare för mamman att göra resan till Sundsvall än att transportera ett sjukt barn i behov av specialistvård. På det stora hela är hon också nöjd med den vård som blivande mammor i Västernorrland erbjuds.

– Det är inte kris eftersom vi kan erbjuda god förlossningsvård i länet och vi har tillräckliga resurser för att ta hand om våra mammor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.