Foto: Eva-Lotta Strahl / Barbro Sellin, SVT

Ingen skyddsjakt vid ridskolan

Publicerad

Ridskolan i Sollefteå ansökte om skyddsjakt för att freda sig mot vilda djur som går in i hästhagarna, äter och förstör. Nu har de fått avslag på sin ansökan.
– Det var inte oväntat alls, säger Kristina Girhagen, ridskolans ägare.

Den hårda vintern har tvingat vilda djur att söka mat på nya platser. Ridskolans stora hästhagar har blivit ett tillhåll för en flock rådjur och några älgar. De äter upp det hö som ligger kvar i hagen när hästarna tagits in och de trasar sönder hagarna.

Det handlar både om ekonomi och säkerhet.

– Vi är ju rädda att hästarna ska ta sig ut ur hagarna, förklarar Kristina Girhagen, ridskolechef och ägare till ridsportanläggningen.

Dessutom håller fodret, som skulle ha räckt fram till betessäsongen, på att ta slut.

Åtgärder

Avslaget från länsstyrelsen var entydigt.

– Länsstyrelsen menar att vi inte har vidtagit några åtgärder för att hålla djuren borta från anläggning, berättar Kristina Girhagen.

Ridskolan uppmanas att städa hagarna rena från hö och sätta upp tygskynken som ska skrämma djuren.

– Så enkelt är det inte. Bara de som inte håller på med hästar kan komma på idén med skynken, säger hon.

Hästar är flyktdjur och fladdrande tygstycken skrämmer hästarna lika mycket som rådjuren.

Ökade kostnader

Avslaget innebär fördyringar för ridskolan. Att köpa nytt foder kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor. Sedan tillkommer kostnaderna för förstörda staket som måste repareras i princip dagligen.

– Det är en flock på mellan sju och tio rådjur här varje dag. I morse stod det sju rådjur i hagen säger Kristina Girhagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer