Inger Holmgren har en extratjänst hos Gif Sundsvall Foto: Peter Nässén / SVT

Inger förlorar jobbet när regeringens satsning skrotas

Uppdaterad
Publicerad

När riksdagens nya budget började gälla vid årsskiftet innebar det stopp för regeringens jobbsatsning för långtidsarbetslösa och nyanlända. I Västernorrland drabbas 760 personer direkt av beslutet.

Efter en längre tids arbetslöshet fick Inger Holmgren en sk extratjänst på GIF Sundsvalls kansli. Det var en del av regeringens satsning på att få ut långtidsarbetslösa och nyanlända i jobb.

– På förmiddagarna går jag genom kioskerna och beställer varor och på eftermiddagen kollar jag post och fakturor, säger Inger.

”Känner mig behövd igen”

När riksdagen antog Moderaternas och Kristdemokraternas budget innebar det slutet på satsningen. De så kallade gröna jobben, extratjänsterna och moderna beredskapsjobben får inte längre någon finansiering.

– Det är synd, jag har äntligen fått känna mig som en del av samhället igen. Jag känner mig behövd, säger Inger Holmgren.

Många drabbas i länet

Vid årsskiftet försvann direkt de 120 gröna jobben i Västernorrland, de övriga 640 personerna på extratjänster och beredskapsjobb blir av med åtgärden när deras kontrakt löper ut. Totalt är det alltså 760 personer som drabbas i länet.

– Jag kan bara hoppas att jag kan få vara kvar här hos giffarna på något sätt, jag trivs fantastiskt bra, säger Inger Holmgren innan hon återgår till sina dagliga sysslor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer