Foto: SVT

Inget beslut om avstängd professor

Uppdaterad
Publicerad

Mittuniversitetets anmälan lämnas utan åtgärd. Ord står mot ord, skriver Statens ansvarsnämnd i sitt beslut och lägger ner utredningen.

Trots att Mittuniversitetet gjort en omfattande utredning av händelserna kring den nu avstängde professorn, är det inte tillräckligt för att Statens ansvarsnämnd ska kunna avskeda honom.

Det framgår av det beslut som Statens ansvarsnämnd fattade strax före jul.

Ord står mot ord

Enligt anmälan till ansvarsnämnden ska professorn ha gjort vad man kallar ”oacceptabla uttalanden om ledningspersoner”, dessutom ska han ha gjort sig skyldig till kränkande särbehandling och brustit i sitt handledarskap. Anklagelser som han nekar till och därför menar nämnden att ord står mot ord.

Ansvarsnämnden konstaterar att de allvarliga hot som han ska ha uttalat mot utpekade personer, kan vara brottsliga, men att polisen lagt ner utredningen vilket i sig tyder på att det saknades stöd för att väcka åtal, resonerar nämnden.

Uppsägning av personliga skäl

I beslutet skriver de också att: ”Det är uppenbart att anmälan till ansvarnämnden har sin grund i en mycket infekterad tvist på Mittuniversitetet” och att det är omöjligt att utifrån universitetets utredning fastställa hur professorn uttalat sig.

Med de orden lämnas ärendet tillbaka till Mittuniversitetet som har möjlighet att fatta beslut om en uppsägning av personliga skäl.

Vad gör Statens ansvarsnämnd

Visa

Nämnden prövar frågor om disciplinansvar, åtalsanmälan, avskedande, avstängning och läkarundersökning med tvång beträffande statligt anställda i högre befattningar. Bland annat verkschefer, domare, åklagare och professorer hör till denna krets. Syftet med en prövning utanför den myndighet där den anställde arbetar och har en högre befattning är att det inte ska kunna misstänkas att kollegor tar obehöriga hänsyn vid prövningen. Nämndens beslut kan, liksom andra beslut av arbetsgivare, i vissa fall bli föremål för en arbetsrättslig tvist.

Källa: statensansvarsnämnd.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer