Den slutna psykiatrivården har stängt i Örnsköldsvik trots att politiskt beslut saknas. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Inget beslut om slutenvården inom psykiatrin i Örnsköldsvik – håller ändå stängt

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att lägga ner psykiatrins slutenvård i Örnsköldsvik återremitterades vid regionfullmäktige. Men redan innan ärendet hamnade i Regionfullmäktige stängdes avdelningen.

Sedan första februari har den psykiatriska slutenvården i Örnsköldsvik varit stängd. Anledningen enligt Regionens läkarchef på psykiatrin, Anna-Karin Drewsen är brist på personal.

– Vi har varit tvungna att tillfälligt stänga våra disponibla platser i Örnsköldsvik eftersom vi inte har bemanning att bedriva heldygnsverksamhet.

När beslutet skulle fattas på regionfullmäktige under torsdagen drev minoriteten igenom en minoritetsåterremiss.

Ytterligare utredning

Nu ska ärendet utredas ytterligare innan det tas upp igen i fullmäktige i april. Då lär beslutet gå igenom eftersom en minoritetsåterremiss inte kan genomföras fler gånger. Att rösta för att behålla slutenvård i Örnsköldsvik skulle enligt Anna-Karin Drewsen vara ohållbart i längden.

– Då kommer vi säkert tvingas att använda oss av hyrpersonal. Om vi får tag på hyrpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.