Inhyrd socialsekreterare sparkades efter allvarliga fel

Uppdaterad
Publicerad

En inhyrd socialsekreterare gjorde så många allvarliga fel att Kramfors kommun tvingades anmäla sig själva.

En förälder i Kramfors gjorde en orosanmälan om situationen för sina barn hos den andra föräldern. Men den utredning som gjordes innehöll så allvarliga brister att kommunen anmälde sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Socialsekreteraren som drev utredningen var anställd genom ett bemanningsföretag och har brustit på minst tolv punkter, enligt kommunens egen utredning, som SVT tagit del av.

Bröt mot sekretessen

Socialsekreteraren har bland annat ringt ena föräldern på kvällar och helger för att diskutera den pågående utredningen. Hon har namngett barn som förekommer i andra utredningar och även sina kollegors privata angelägenheter.

Hon pratade även om sina egna privata problem, vilket gjort telefonsamtalen så jobbiga att föräldern inte orkat svara i telefon. Dessutom vägrade hon göra hembesök och var inte i kontakt med skolan för att utreda barnens skolsituation.

Samtal bandades

Tack vare att den ena föräldern bandat alla samtal har det kunnat fastställas att innehållet i utredningen inte stämmer överens med verkligheten. Socialsekreteraren sades upp och bemanningsföretaget förstod varför, uppger verksamhetschef Carina Eriksson.

– Jag hade aldrig trott att det var så allvarligt om jag inte tagit del av inspelningarna, säger hon.

”Ett uppvaknande”

I internutredningen kritiserar kommunen sig själva för att ha brustit i kvalitetskontroll när de anställde socialsekreteraren. Men också för att ha reagerat för sent.

– När vi ser att det kliver över en viss gräns ska vi anmäla till IVO för att de ska titta på det och granska. Men det här var en person som hade gjort kanske flera hundra utredningar, så det var också ett uppvaknande för oss, säger Carina Eriksson. 

Hur känns det i dagsläget?

– Det är jättetråkigt, men det är verkligheten. Det vi får ta med oss är att lära och utvecklas. Att det sedan skulle hända när vi hade bemannat upp med en socionomkonsult var väl inget vi trodde var möjligt.

Ärendet avslutat

IVO har nu avslutat ärendet och anser att Kramfors kommun vidtagit tillräckliga åtgärder.

– Vi har granskat dokumentation, pratat med berörda parter och lärt oss mycket av det som hänt, säger Carina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.