Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur personalen på Sundsvalls sjukhus försöker hjälpa patienter att få ro vid korridorvård Foto: SVT

Utredning visar: Svarta sopsäckar över lampor för att patienter ska kunna sova i korridoren på Sundsvalls sjukhus

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Korridorvården på Sundsvalls sjukhus är utbredd, konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Nu framkommer en rad anmärkningsvärda omständigheter som det lett till. Personal täcker för lampor i korridoren med svarta sopsäckar så att patienterna ska kunna sova. Anhöriga till avlidna tvingas till snabbt avsked eftersom platser behövs. Vid ett tillfälle återupplivades en patient med hjärtstopp inför andra patienter.

Det är en rad allvarliga avvikelser som framkommer i det beslut Ivo  fattat om att kräva fler vårdplatser på Sundsvalls sjukhus.

Här nedan följer några av de avvikelser som kan relateras till överbeläggningar eller utlokaliserade patienter under perioden januari 2021 till november 2021. Några av punkterna har kommit fram i Ivos samtal med personal vid sin inspektion i år.

– Det är både orimligt och oetiskt. Det är väldigt allvarliga händelser vi fått kännedom om, säger Marie Åberg på Inspektionen för vård och omsorg om det som framkommit.

Medicinkliniken: 

•  Patient får vänta sex timmar på antibiotika mot misstänkt hjärnhinneinflammation eftersom personalen inte hann med.

•  Anhöriga till avlidna tvingas till snabbt avsked eftersom platsen behövs.

• Patient hamnade i korridor men personal glömde rapportera till mottagande avdelning

• Covidsmittad vårdas i korridor i flera dygn

Kirurgkliniken:

• Medicinpatient läggs in på kirurgen men personalen har inte tillgång till journaler för att läsa ordination och dokumentera

• Hematologpatient vårdas av personal som inte fått information och saknade kunskap om rutiner för cytostatikabehandling

• Patient fick vänta på stol i avvaktan på ledig säng

Akutmottagningen:

• Patienter ligger 10-15 timmar på bårvagn utan mat och tillsyn. Gäller bland annat gamla och sköra patienter

• Patient som skulle läggas in fick vänta till nästa dag på att komma till avdelning

Kardiologen:

• 80-årig patient fick flyttats till barnavdelningen och att en annan patient till psykiatrin, för att ”fördela överbeläggningarna”

• Patienter med förmaksflimmer uppges ha hamnat på ortopeden.

• Planeras hela tiden för övertidsarbete

Regionen har enligt patientsäkerhetslagen som ansvar att planera, kontrollera och leda verksamheten så att man kan upprätthålla kravet på god vård som ställs i hälso- och sjukvårdslagen.

Ivo förelägger Region Västernorrland att, med stöd av patientsäkerhetslagen, tillgängliggöra minst 219 disponibla vårdplatser (exklusive platser inom barn- psykiatri och kvinnosjukvård)

Enligt 1 § 8 kapitlet i hälso- och sjukvårdslagen är regionen ansvarig att erbjuda en god hälso- och sjukvård åt den som är bosatt i regionen.

Det framgår också i lagen att det ska finnas personal, lokaler och utrustning som behövs där det bedrivs hälso- och sjukvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet