De bästa tipsen för att lyckas med julgranen. Foto: Gorm Kallestad/TT

Inte ett barr på granen? Här är tipsen som håller granen grön i stugan

Publicerad

Att hålla granen fräsch hela julen är en hel vetenskap och det finns massor av tips på hur man går till väga. Här är några av dem. Fler ser du i videon.

Det absolut viktigaste är att granen får riklig tillgång till vatten. En gran dricker upp till två liter vatten om dagen. Är du törstig? Då är säkert granen det också.

Börja med att kapa rotändan innan du sätter den i vatten. Använd handsåg eller motorsåg. Cirkelsåg går bort eftersom den snabbt blir varm och täpper till vattentransportvägarna.

Spraya med vatten

När granen är på plats tycker den om att bli sprayad med vatten, precis som dina blommor. Granen är extra känslig precis när den kommit in i stugvärmen så passa på att ge den en välkomnande dusch då.

Håll avstånd mellan granen fruktskålen. Precis som äpplet avger även granen etylen som påskyndar mognaden hos frukter.

Gillar starka lampor

När det är dags att trassla in belysningen i granen, då trivs den bäst med starka lampor. Kanadensiska forskare har nämligen sett att fotosyntesen fortsätter efter avverkning. Granarna i studien, som var av sorten balsamgran, föredrog LED-belysning i rött och vitt.

Om du ändå inte lyckas hålla din gran grön och frisk kan du prova med magnecyl i vattnet för att stimulera granen att bilda nya rötter. Kanske tillsammans med bakteriedödande kopparslantar. Se det dock som en sista utväg. Det finns nämligen inga bevis för att det verkligen fungerar.

Straffbart att dumpa

Till sist, vare sig granen klarat sig helskinnad genom julen eller står naken över ett hav av barr, är det dags att låta kretsloppet ha sin gång.

Kom bara ihåg att det är straffbart att dumpa granen på gatan enligt 29 kapitlet 7 § Miljöbalken. Fråga istället din kommun om du är osäker på hur den ska återvinnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.