Eero Heinonen och Ylva Westerlund företräder de arga byborna i Skälgården som å det bestämdaste motsätter sig vindkraftsplanerna i bygden. Foto: Per-Erik Ström SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

De kan få 134 vindkraftverk nära hemmet

Publicerad

Invånarna i Skälgården vid gränsen mellan Sundsvall och Timrå kommuner i norra Medelpad är i uppror. Orsak: planerna på uppförande av vindkraftverk som innebär att hela byn i princip blir omringad av vindsnurror.
– Vi kanske blir tvungna att flytta, säger Ylva Westerlund bland annat i klippet här.

Det planerade vindkraftsprojektet vid Storskälsjön är ett av länets största. Om IB Vision / Timråvind AB kan göra verklighet av sina planer kommer allt som allt 56 vindsnurror att sättas upp in om de närmaste åren.

Bolaget har fått sina tillstånd och de har vunnit laga kraft.

I omedelbar närhet finns redan två andra vindkraftparker: Jenåsen med 26 vindkraftverk och Kråktorpet med dubbelt så många snurror.

Framtidsscenariot: 134 snurror i bygden

Det innebär att det inom en snar framtid kan finnas totalt 134 vindkraftverk i tre parker i det aktuella området.

De boende i byn Skälgården är måttligt förtjusta över utvecklingen. För att uttrycka sig milt.

De är mycket upprörda dels över den – som de anser – obefintliga informationen om planerna, dels över den olägenhet det kommer att innebära med alla snurror i alla väderstreck när allt är utbyggt.

”Fullbordat faktum”

– Det är ett fullbordat faktum det här, säger Eero Heinonen.

– Vi flyttade hit för den frihet vi har här, med naturen inpå knuten, Frisk luft och allt vad det innebär. Men med det här som ska hända nu kanske vi blir tvungna att flytta, säger Ylva Westerlund.

Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer