Flygledare Kristina Styrman leder den historiska flygningen på distans. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Världspremiär för fjärrstyrd flygledning

Uppdaterad
Publicerad

Idag landar det första reguljära flygplanet med hjälp av fjärrstyrd trafikledning på Örnsköldsviks flygplats.

I tio års tid har Luftfartsverket tillsammans med Saab utvecklat fjärrstyrda torn och sedan 2012 har utvecklingsprojektet bedrivits vid Sundsvall Timrå Airport för att slipa tekniken.

Sedan hösten 2013 har Örnsköldsviks Airport fungerat som pilotflygplats med fjärrstyrd flygledning men idag är det skarpt läge.

Under tisdagen kommer det första reguljära flyget till Örnsköldsvik att fjärrledas från flygplatsen Sundsvall Timrå Airport.  Den historiska flygningen kommer att ledas av flygledare Kristina Styrman. Hon har tidigare jobbat som flygledare i Örnsköldsvik och hon är inte nervös.

– Det finns inga nackdelar med det nya systemet. Tekniken är mycket bättre och jag är övertygad om att det här kommer att komma på fler flygplatser i framtiden säger hon till SVT Västernorrland.

Premiärturen följs med stort intresse bland annat är infrastrukturminister Anna Johansson på plats.

SVT Västernorrland bevakar invigningen både från Örnsköldsvik och Timrå under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet