Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Isabell Mixter (V): ”Barn och unga riskerar att förlora livet”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen är allvarlig. Barn och unga riskerar att förlora livet till följd av de långa köerna till barn och ungdomspsykiatrin i Västernorrland, säger regionpolitikern Isabell Mixter (V).

Hon använder ord som ”fruktansvärt” för att beskriva situationen i Region Västernorrland.

– Ja det är en fruktansvärd situation för alla dessa barn och deras familjer som tvingas stå i kö för att få vård. Det är allvarligt eftersom det finns risk för allvarliga konsekvenser, till och med självmord, säger hon till SVT.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Självmordstankar och droger

I en serie inslag har SVT Västernorrland berättat om köerna till BUP i länet som är bland de längsta i landet. Barn, tonåringar och frustrerade föräldrar har berättat om en situation där samhällets hjälp inte räcker till. Historierna om självskadebeteenden, självmordstankar och droger bland barn och unga är många och kritiken från föräldrarhåll är hård.

– Vi får kriga för våra barn överallt. Jag försöker att vara stark hela tiden, men så kraschar jag och gråter en skvätt och biter ihop igen. Det blir inte bra, säger Lotta som är mamma till en flicka med psykiska svårigheter.

Den politiska majoriteten i Västernorrland har sagt sig vilja prioritera den psykiska ohälsan och arbetar nu med ett långsiktigt projekt inom vilket BUP, primärvården, kommunerna och skolan ska verka förebyggande.

Jämför med cancervård

Isabell Mixter sitter i regionstyrelsen och är en av de politiker som kan göra skillnad. Hon menar att köerna till BUP är ett akut problem och att regionen nu måste sätta till de resurser som krävs. Det får inte bli en fråga om pengar.

– Det är en alldeles för viktig fråga för att säga att det inte finns pengar, det måste helt enkelt få kosta vad det kostar vill. Vi skulle aldrig vänta med en behandling inom cancervården som vi vet kan rädda liv men vi gör det när det gäller våra barns psykiska hälsa. Det är inte ok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet