Norrlandskommunerna toppar statistiken när det gäller fallolyckor på snö och is Foto: SVT

Ishalkan skördar offer

Publicerad

I Västernorrland halkas det en hel del. Många äldre hamnar på sjukhus och allra värst drabbade är Sundsvallsborna.

Föga överraskande toppar Norrlandskommunerna sverigestatistiken när det gäller fallolyckor på snö och is. De som räknas in i statistiken är personer över 65 år som krävt sjukhusvård på grund av halkolyckor. Västernorrland ligger högt över rikssnittet, visar siffrorna som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Trots att snöförhållandena är tämligen likartade i hela länet, är Sundsvallsborna betydligt hårdare drabbade än Ångeborna. Huruvida det beror Sundsvallsbornas bristande balans eller bättre snöröjning i Ånge framgår inte av statistiken.

Halkolyckor är generellt ovanliga i Skåne. Andelen 65-plussare som vårdas i Malmö är 1,0 per tusen invånare, att jämföra med Sundsvalls 8,10. Det är alltså åtta gånger större risk att halka och göra sig illa i Sundsvall jämfört med i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer