Alla kommunens idrottslärare utbildas i issäkerhet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Iskallt dopp för idrottslärare

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun är, som enda kommun, med i det nationella issäkerhetsrådet. Ett projekt som verkar för ökad iskunskap hos allmänheten.

På havsisen i Nyänget i Örnsköldsvik står 25 förväntansfulla idrottslärare. De ska strax hoppa ner i en isvak, men innan dess övar deltagarna på att använda livboj och räddningslina. Några av dem har redan tidigare erfarenhet av att hoppa ner, fullt påklädda, i en isvak. För andra är det första gången.

– Det känns lite nervöst och kallt, säger Åsa Pauler.

– Men det känns jättekul att få prova på. Jag har inte gjort det tidigare.

Det gäller att hålla sig lugn i det iskalla vattnet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ska nå flera

Örnsköldsviks kommun arbetar tillsammans med flera organisationer för att nå och utbilda allmänheten i issäkerhet. Idrottslärarnas uppgift blir att dela med sig av sina kunskaper i undervisningen.

– Det ingår i kursplanen. Vi ska utbilda om islivräddning i skolan och vi kommer att använda oss av isvak med de elever som vill. Därför är det jättebra att prova på själv innan så att vi vet vad eleverna kommer att uppleva, säger Åsa Pauler.

Nationella issäkerhetsrådet

Svenska livräddningssällskapet

Sveriges snöskoterägares riksorganisation

Friluftsfrämjandet

Sjöräddningssällskapet

Skridskonätet

Sportfiskarna

Örnsköldsviks kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.