Migranter eldar i papperskorg för att inte frysa ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Med temperaturer nedåt minus 20 och ingen el är situationen för migranterna i husvagnslägret i Sundsvall allt annat än enkel. Och någon ström kommer inte att kopplas in, det meddelar man från kommunen.

Det ryker ur provisoriska skorstenar i den bitande kylan, inne i husvagnarna har migranterna arrangerat kaminer som i många fall är hemmabyggen. Det är brist på bränsle och när vi tittar in i en av vagnarna håller ägaren upp en brädbit.

– Please, people, säger han.

Trots språkbarriären förstår man att han hoppas på hjälp med lite ved. De flesta av migranterna kan bara enstaka ord på svenska eller engelska.

Gravid kvinna

I en annan husvagn bor ett par där kvinnan är gravid. Dörren går knappt att stänga och husvagnen har stora glipor där kalluften strömmar in. Ett av fönstren är provisoriskt lagat med tejp efter vad som husvagnsägaren hävdar var en rasistattack häromnatten, då rutan ska ha krossats med en sten. En gammal papperskorg fungerar som kamin, brandsäkerhet är inget man kan prioritera, det handlar krasst om att inte frysa ihjäl.

– Cold, säger paret och det är samma sak som man får höra av alla man träffar i lägret.

Tacksamhet

Samtidigt är många angelägna att visa sin tacksamhet för den hjälp de får och det är uppenbart att de inte vill att det ska verka som om de klagar.

– Tack så mycket alla människor, säger en av migranterna på en blandning av svenska, tyska och engelska.

Några av migranterna försöker starta en bil men med tanke på att den har punktering och ser allmänt köroduglig ut förstår man att de bara tänkt använda bilen för att värma sig.

Ingen ström

Elen som fanns i lägret tidigare stängdes av efter att kommunen upptäckt kopplingar som bedömdes som livsfarliga. Alla i lägret undrar om de ska få strömmen tillbaka men på den punkten är kommunen obeveklig.

– Strömmen kommer inte att kopplas på, det är det besked vi fått från säkerhetsavdelningen, det är alldeles för farligt, säger Marianne Bergman på socialkontoret och berättar att de erbjuder tio platser på ett härberge men konstaterar samtidigt att det hittills aldrig blivit fullt.

Lägret ska bort

Marianne Bergman säger också att det finns beslut i fullmäktige om att lägret ska bort och att det ska ersättas med någon form av camping där tanken är att migranterna ska få hyra platser. Men en sådan camping kommer inte att bli verklighet den närmaste framtiden och med den kyla som råder för närvarande är situationen i lägret närmast omänsklig. Små barn, gravida kvinnor och gamla människor med undermålig utrustning bor på ett sätt som för tankarna till regelrätta slumområden.

Även om man från kommunens sida anser att man gör det man kan för migranterna, förklarar Marianne Bergman att socialtjänsten griper in om de befarar att någon far illa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet